Skildring av livet som kvinnlig hockeyspelare

Publicerad

Underdog – en dokumentär om livet för kvinnliga hockeyspelare – har premiär om några veckor. Fast redan nu släpps en musikvideo där ingen mindre än Mikael Wiehe bidragit med låten.

– Jag gillar att ha gamla låtar och fastnade för en låt som Wiehe skrivit. Jag hörde av mig och berättade om filmen och han lät oss använda låten utan ersättning, berättar Ingela Lekfalk som är regissör och producent.

Aktuellt ämne

Underdog berör ett aktuellt ämne som visar elitidrottande kvinnors vardag, träning, matcher och jobb. Ingela Lekfalk och teamet har följt landslag- och klubbspelarna Johanna Fällman och Emma Eliasson i deras liv på och utanför isen:

– Hockeyn står i ett skifte som fotbollen stod i för trettio år sedan, förklarar Lekfalk.

Enorma löneskillnader

De orättvisa löneskillnaderna är ett viktig budskap som filmen vill förmedla. De flesta klubblagsspelarna i damlagen har ingen ersättning alls och ser man på hela damlaget i Luleå Hockey/MSSK jämfört med herrarna blir skillnaden tydlig berättar Ingela Lekfalk: 

– Om vi slår ihop alla deras löner i hela det laget så tjänar dom ändå mindre än en herrspelare i SHL, så löneskillnaderna är enorma.

Den 25 januari har filmen ”Underdog” premiär.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer