Furuparksskolan i Skurholmen i Luleå har brunnit. Polis utreder händelsen som grov mordbrand. Hör räddningspersonalen på plats under söndag morgon i klippet. Foto: Arvid Nordvall

Omfattande brand på Furuparksskolan i Luleå – polis utreder grov mordbrand

Uppdaterad
Publicerad

Furuparksskolan i Luleå har brunnit. Branden började sent på lördagkvällen och flera räddningsenheter fanns kvar på platsen under morgonen. Under söndagen utreder polis händelsen som grov mordbrand. Skolan kommer att vara stängd på måndag.

– En del av taket har rasat in, säger Nora Fällman, RLC-befäl vid polisen till SVT.

Larmet kom in vid 23-tiden på lördag kväll men på eftermiddagen var branden under kontroll.

– En del av taket har rasat in, säger Nora Fällman, RLC-befäl vid polisen.

När brandmannen Patrik Juhlin kom till platsen under natten var branden omfattande.

– Jag såg direkt på långt håll att det var en rejäl rökpelare. Att det brann var det ingen tvekan om, säger han.

17 enheter på plats

Räddningstjänsten har befunnit sig i området Skurholmen i Luleå hela natten. Som mest har 17 enheter jobbat med branden, som härjat med öppna lågor i tak- och vindskonstruktionen.

– Vi har fått kontroll nu under sista timmen. Det är svårt att uppskatta hur skadad byggnaden är, säger räddningstjänstens inre befäl Adam Dahlberg.

Vid 08-tiden skiftade räddningstjänsten personal på plats.

– Nu fokuserar vi på eftersläckning. Vi river och tar bort tak för att komma åt glödbränder, säger Patrik Juhlin.

Utreder grov mordbrand

Polisen har inlett en förundersökning gällande grov mordbrand. Platsen har spärrats av och en teknisk undersökning kommer att genomföras.

– Det brann som mest i en del av byggnaden där man tror att det finns en ventilationsanläggning. En utredning får visa vad som skett, säger Patrik Juhlin.

Under söndagseftermiddagen hade räddningstjänsten fått kontroll på branden.

Så ser framtiden ut

På måndagen håller skolan stängt. På tisdag och onsdag blir det utflykter för klasserna istället. Hur det blir i sommar är ännu något oklart.

– Vi har delat in åtgärderna i tre steg. Det första steget handlar om upplägget för juni månad. Det andra om den sommaröppna verksamheten i juli månad och det tredje steget handlar om augusti och framåt, säger Louice Stridsman, grundskolechef vid Luleå kommun, i ett pressmeddelande.

Har du sett något?

Polisen vill ha in iakttagelser och tips gällande branden. Har du sett något vid tiden för branden eller har tips? Ring polisen på telefonnummer 114 14.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.