Bilden till höger är tagen av SVT:s reportrar på plats i Abisko. Enligt länsstyrelsen bör man nu vara försiktig i området och längs Kungsleden. Foto: SVT. Visa alla (2)
Visa alla (2)

Skolan berättar om olyckan i Abisko: ”Eleverna hamnar i och under vattenmassorna”

Uppdaterad
Publicerad
En skolklass från Kiruna var på väg till Katterat i Norge på skidor – när de plötsligt överraskades av en stor isvåg som svepte fram. Nu berättar skolan om vad som inträffat.
Två elever drogs med i vågen och hamnade slutligen i och under vattenmassorna.

Det var under tisdagen som olyckan inträffade i Abisko, då en skolklass överraskades av en jättestor vattenvåg. Räddningstjänsten beskriver det som en ”lavin med snöslask”.

Nu skriver skolan på sin hemsida om händelsen. Gruppen bestod av tolv elever från årskurs åtta och tre lärare. De skulle åka skidor från Abisko till Katterat i Norge.

Två elever spolades iväg

Klassen skulle passera Nissunjåkka när det kom en stor vattenvåg med snö och is forsandes.

– Vattenmassorna spolar med sig två av eleverna längs den isbelagda jokken och de hamnar slutligen i och under vattenmassorna, skriver skolan på hemsidan.

Övriga elever och lärare blev avskurna från varandra när vattnet forsade fram. En av lärarna sprang ner efter jokken för att rädda eleverna som spolats iväg. Läraren fick hjälp av folk som råkar befinna sig i området. 112 larmades omedelbart enligt skolan.

Ett stort räddningspådrag inleddes, med räddningspersonal från både Sverige och Norge. Eleverna och lärarna togs omhand och fördes till Abisko. Därefter bussades gruppen till sin skola i Kiruna där föräldrar, skolpersonal och kommunens krisgrupp väntade.

De skadade eleverna flögs till sjukhus. En pojke vårdas med livshotande skador i Tromsö i Norge. Den andra pojken fick lindriga skador.

SVT har vid upprepade tillfällen försök nå skolan rektor.

Utreds av miljöåklagare

Olyckan kommer att utredas av åklagare som ett arbetsmiljöbrott.

– Det är lite speciellt eftersom detta inträffat under obligatorisk skolgång. Vi ska utreda om händelsen kan ses som ett brott och om någon på skolan är ansvarig för det, säger Christer B Jarlås, miljöåklagare.

Arbetsmiljöverket kommer också att utreda händelsen enligt åklagaren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skolklass i olycka i Abiskojokken

Mer i ämnet