Baracker löser förskolans problem

Uppdaterad
Publicerad

På många håll i landet satsar kommunerna på baracker istället för nya förskolor. I Gällivare monteras just nu en barackförskola upp. En tillfällig lösning som riskerar att bli långvarig.

Både Gällivare och Malmberget försöker tillfälligt lösa problemen med lokalbrist och trångboddhet genom att sätta upp barcker för både förskola och skola.

Vid Mariaskolan i Gällivare monteras just nu moduler som ska fungera som provisoriska lokaler och rymma 3 avdelningar med 18 barn i varje. Kommunfullmäktige beslutade förra året om extra pengar för baracken. Bakgrunden är det ökade behovet av förskolelokaler samtidigt som kommunen står inför stora förändringar när samhället omvandlas till följd av gruvbrytningen.

-Vi står inför att avveckla Malmberget och vi vet inte vart familjerna tar vägen. Vi vill avvakta och se vad som händer innan vi vet var vi ska bygga bostäder. Det säger Annica Henriksson, förvaltningschef vid Gällivare kommun.

Snabb lösning på trångboddhet

Också i Malmberget monteras provisoriska lokaler upp för att klara lokalbristen och trångboddheten vid Tallbackaskolan som är den största skolan med 460 elever. 

-Vi har byggt det vi kallar ”Kulturhuset”. Det är inrett med aula, lokaler för musikundervisning, textilslöjd och bild, säger Annica Henriksson.

-Också det är en tillfällig lösning så länge som samhällsomvandlingen pågår, säger hon.

På frågan hur länge det kan dröja innan kommunen satsar på permanenta lokaler säger hon att det kan dröja i många år.

-Det kan ta lång tid. Samhällsomvandlingen ska inte vara klar förrän 2030 men det kan ju gå fortare också.

Förskolebaracken innehåller ett fullt utrustat kök och har tilläggsisolerats. I augusti ska förskolan vara inflyttningsklar.

Uppfyller Boverkets regler

-Vi nytillverkar modulbyggnader som uppfyller samtliga krav på dagens byggnation när det gäller ljud-, energi- och tillgänglighet. Våra byggnader uppfyller Boverkets byggregler. Det säger Kristian Grimsbo, marknadschef för Flexator som är det företag som uppför modulerna i Gällivare och Malmberget.

-Det är med andra ord en permanent byggnad som är flyttbar, säger han till Nordnytt.

Bullerproblem

En granskning som SVT har gjort visar att Uppsala har störst andel av barackförskolor i landet. Där är tre av fyra förskolor som startats under 2000-talet en barack.

Trots att barnkullarna blir allt större i Sverige, satsar majoriteten av storstadskommunerna på tillfälliga baracker istället för att bygga nya förskolor visar SVT:s kartläggning.

Ett problem med barackbyggnaderna är ljudet. Många föräldrar klagar på tunna väggar och dålig isolering. Arbetsmiljöverket har i en rapport anmärkt på just bullernivåerna i barackerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar förskolan

Mer i ämnet