Foto: Hans Sternlund/Arkiv/SVT

Skolchefen i Kiruna hoppar av: ”Bristande förtroende från politiker”

Uppdaterad
Publicerad

Kirunas skolchef Eva Lönnelid hoppar av och anger som en orsak bristande förtroende från politiker. Kommunalrådet Gunnar Selberg (C) känner sig träffad.

I ett mail till skolpersonal som SVT har tagit del av skriver Eva Lönnelid att beslutet att sluta är relaterat till arbetsmiljön med generellt bristande förtroende från politikens sida.

Detta i kombination med att hon längtar tillbaka till Stockholm gör att hon har tagit beslutet att sluta som skolchef i Kiruna.

Stora förändringar på gång

Det är stora förändringar på gång inom Kirunas skolor med en stor strukturförändringar som berör av stor andel av Kirunas grundskoleelever och lärare till hösten.

Kommunalrådet Gunnar Selberg (C) medger att han känner sig träffad av Eva Lönnelids påstående om brist på förtroende. Han tror dock att det dels handlar om att politiken har varit återhållsamma när det gäller återbesättningar av rektorer och administrativ personal. Han nämner också en annan fråga.

”En besvikelse”

– Jag tror att det finns en besvikelse över att vi i politiken valde att inte bygga en grundskola i Kirunas nya centrum. Vi såg hellre att vi använder de resurser som vi har och satsar på små skolor, säger han.

Han tillägger.

– Vi har ambitionen att styra i den politiska riktning som vi har gått till val på och jag tror på att tjänstemännen ska ställa om och följa de riktlinjerna. Folk kanske inte alltid är så förändringsbenägna.

Vi söker Eva Lönnelid för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.