Råneskolan är en av de fyra skolor i Luleå kommun som tidigare inte gett eleverna en egen dator. Men beslutet som tagits nu innebär att alla som studerar på högstadiet och gymnasiet i kommunen, ska ha rätt till det. Daniel Nyström, skoldataansvarig på Råneskolan, säger att de väntat länge på den här dagen.
– Äntligen. Vi har haft väldigt dåligt med datorer på den här skolan, berättar han.
Ingemar Lund vikarier för tillfället på Råneskolan men är i grunden datalärare på gymnasiet. Han säger att han är positiv till utvecklingen med egna datorer men att det kan vara problematiskt.
– Man står där framme som lärare och har inte riktigt koll på vad eleverna gör. Så det krävs lite mer av oss lärare när vi ger dem uppgifter som de ska lösa via datorn, säger han.
Forskare ser faror
Åke Grönlund är professor i informatik vid Örebro universitet och har specialiserat sig på skolfrågor med anknytning till IT-användning. Han har under tre års tid granskat effekterna av en-dator-per-elev satsningar i ett tjugotal svenska skolor och resultaten visar att det finns en hel del risker med en alltmer IT-baserad undervisning. Att eleverna blir distraherade är en. Ökad arbetsbelastning, sämre arbetsmiljö och mer stress för lärarna, en annan.
– Man måste utveckla nya arbetsmetoder, nytt material, man byter ut läroböcker mot material man hämtar på nätet och sånt tar tid, säger Åke Grönlund.
Lärarna hjälps åt
På Råneskolan har lärarna förberetts för förändringen genom en distanskurs i datorhantering. Ingemar Lund är själv inte orolig för arbetet framöver men menar att en del av hans kollegor kan behöva fortsättningskurser.
– Jag vet att många kollegor inte är speciellt duktiga på att använda datorer, speciellt när det krånglar och kör fast. Och är det något datorer gör så är det ju att krångla.
Daniel Nyström har fått titeln som skoldataansvarig på Råneskolan och i hans uppgifter ingår att bistå och hjälpa kollegor i arbetet framöver.
– Vi ska försöka hjälpas åt, alla på skolan. Förhoppningsvis kommer vi klara det på ett bra sätt, säger han.
”Datorn jobbig att bära”
De elever som Nordnytt pratat med är dock inte särskilt uppspelta över att få en egen dator.
– Jag tycker det är sådär. Det blir jobbigt att bära på och man har ju oftast egna datorer hemma, säger Caroline Hamberg som går i nionde klass.
Christell Harju håller med sin kompis.
– Det som är bra är väl om man behöver söka fakta, säger hon.
Även tvillingsystern Cassandra Harju håller med om att det blir jobbigt att bära omkring på datorn. Och hon tror det finns en stor chans till att man blir distraherad av annat under lektionstid.
– Det kommer nog inte bli så svårt för mig, kanske bara lite.