Pajalas skolchef Ingegerd Mäk vill ha en dialog med Skolverket för att prata om hur de ska bedriva skolverksamheten i små landsbygdskommuner. Foto: SVT

Skolinspektionen hotar Pajala med böter på 600 000 kronor

Uppdaterad
Publicerad

Pajala kommun hotas av böter på 600.000 kronor på grund av brister i skolverksamheten. Enligt skolledningen är det bristen på utbildad personal som ligger bakom.

Pajala centralskola har under det här läsåret haft 57 procent utbildade lärare, resterande saknar pedagogisk högskoleutbildning. Nu visar en inspektion att det bland annat brister i kartläggningen av nyanlända elevers kunskaper och att ta fram individuella studieplaner.

– Utmaningen för oss har varit att vi inte har haft behöriga lärare och studievägledare. Det har varit svårt att rekrytera helt enkelt, säger Centralskolans rektor Jaana Fjordell.

Lärarnas villkor i Norrbotten

Pajala centralskola: Saknar utbildad personal

Skolinspektionen kritiserar också att Pajala saknar ett systematiskt kvalitetsarbete i förskoleklass.

– Det har att göra med att vi har saknat utbildad personal och utbildade lärare i den omfattning vi behöver, säger skolchef Ingegerd Mäki som en förklaring till de brister som påpekas.

Skolchefen vill ha dialog med Skolverket

Pajalas geografiska placering glesbygd, med 22 mil till närmaste utbildningsort, gör det naturligtvis svårare att rekrytera, i tider när till och med en utbildningsort som Luleå har svårt att fylla sina tjänster.

Nu måste skolorna i Pajala åtgärda bristerna senast den 12 augusti. Annars hotar ett vite på 600.000 kronor för Pajala kommun.

– Självfallet är det här ett jättestort problem för oss, säger Ingegerd Mäki.

Vad tänker du som skolchef om att Pajala kommun bestraffas på grund av lärarbrist?

– Skolinspektionen är ju en tillsynsmyndighet, men att vi bestraffas med ett vite i den här situationen känns inte så bra, säger skolchef Ingegerd Mäki.

Vad skulle du önska skulle ske istället?

– Jag skulle vilja ha en dialog med Skolverket och utbildningsdepartementet om möjligheten att bedriva utbildning i en liten kommun i glesbygd. Tyvärr är det ju idag inte helt ut tillåtet att bedriva fjärr- och distansutbildning.

Rest till Finland på rekryteringsresa

Kommunens personal har under vintern jobbat hårt med att försöka rekrytera behöriga lärare till höstterminen. Bland annat har man gjort en rekryteringsresa till Finland, som inte har brist på lärare på samma sätt.

– Som det ser ut nu så har det gått bra och vi kommer att kunna fylla alla tjänster på mellanstadiet med behörig personal till hösten. Det känns jättebra, säger Ingegerd Mäki.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lärarnas villkor i Norrbotten

Mer i ämnet