Foto: TT

Skolnedläggning stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Det blir ingen skolnedläggningen i Blåsmark och inte heller någon elevflytt mellan skolorna i Bergsviken och Hortlax.

Den politiska majoriteten – Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet – säger nej till tjänstemannaförslaget som skulle klubbas igenom i januari.

– Vi tror inte på att lägga ned Blåsmarks skola och flytta om eleverna, säger Maria Holmquist Ek (V).

Efter att ha gått igenom föräldrarnas remissvar vill inte politikerna lägga ned Blåsmarks skola och göra Hortlaxskolan till en 4-9 skola och Bergsviken till en F-3 skola.

”Påfrestningar för familjerna”

– Det blir för stora påfrestningar för enskilda familjer som måste skjutsa sina barn hit och dit. Jag läste bland annat om en ensamstående mamma med fyra barn som skulle få en helt omöjlig situation, säger Maria Holmquist Ek.

Blåsmarks skola brottas med ett lågt elevunderlag, men enligt Maria Holmquist Ek, så finns det bra idéer att ta fasta på som kan förändra situationen.

– Föräldrar har själva kommit med förslag som att låta Blåsmarks skola bli en integrationsskola för nyanlända barn, säger hon.

Alla srkev under – utom en

Majoritetspartierna offentliggjorde sitt ställningstagande i en insändare i Piteå-Tidningen. Den var undertecknad av ledamöterna i Miljöpartiet, Vänsterpartiet och av åtta Socialdemokrater – Ruth Rahkola, nämndens ordförande, har inte skrivit under.

– Vi ska fatta beslut i frågan i slutet av januari och jag vill inte kommentera innan vi behandlat frågan.

Men hur ser du på att förslaget stoppas?

– Som sagt…vi har inte haft möte än...Som du förstår kommer inte det här som någon överraskning för mig, säger Ruth Rahkola.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skolor i Piteå

Mer i ämnet