Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sköt granne med hagelgevär – väntas dömas till rättspsykiatrisk vård Foto: Filip Hannu/SVT & Polisen

Sköt granne med hagelgevär – väntas dömas till rättspsykiatrisk vård

Publicerad

Mannen som sköt sin granne till döds med hagelgevär på Hertsön i Luleå väntas dömas till rättspsykiatrisk vård. Han nekar till mord men erkänner skottet och han har visat hur det gått till.

Under torsdagen avslutades rättegången mot den man i 30-årsåldern som sköt en granne i en trappuppgång på Hertsön i Luleå. Tingsrätten beslutade att mannen ska bli kvar i häkte och dom meddelas om en vecka.

Mannen har under hela utredningen erkänt att han sköt grannen, men nekar till mord. Den åtalade var övertygad om att han var övervakad och hade själv satt upp övervakningskameror i sin lägenhet.

”Psykiskt sjuk”

Polisen har inte funnit några tecken på övervakning och mannen bedöms vara allvarligt psykiskt sjuk, enligt den rättspsykiatriska utredning som utförts.

Nu används mannens egen film för att visa förberedelserna inför mordet, vilket du kan se i klippet ovan.

Filmad rekonstruktion

I förhör under rättegången bad den åtalade om förlåtelse och han står fast vid att han inte ville döda grannen. Tanken var att skjuta honom i armen, som en varning.

Mannens försvarare pekar på att den åtalade har medverkat i utredningen vilket även tyder på att han är ärlig med uppsåtet. Mannen har även ställt upp på en rekonstruktion, vilket du hör mer om i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Försvarsadvokaten om mordskeendet Foto: Filip Hannu/SVT & Polisen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutning på Hertsön i Luleå

Mer i ämnet