Skoterförbud gäller inom Gabna sameby

Uppdaterad
Publicerad

Efter överklagan av Gabna sameby ändrar nu regeringen Kiruna kommuns beslut om att tillåta skoterkörning på Gabna samebys område under påsken

Förbud mot skoterkörning ska gälla inom ett visst område i Gabna sameby från och med den 22 mars 2017 till och med barmarksperioden.

– Det är ett bra beslut, visar att regeringen tar hänsyn till renskötseln. Det är som ett ok som föll från axlarna, det har varit en sån oro över att skotrar ska köra i kalvningsområde, det är helt galet säger Lars-Eric Kuhmunen, ordförande Gabna sameby.

Kirunas kommunalråd Kristina Zakrisson (S) kommneterar regeringsbeslut så här:

–Jag har viss förståelse för regeringens beslut angående uppehållet under påskledigheten. De godkände ju dock färdstråken inom området vilket innebär att det ändå går att förflytta sig inom området fram till 18 april. Det är många olika intressen att ta hänsyn till och regeringens bedömning är att rennäringen, som är ett riksintresse, väger tyngst, säger kommunalrådet Kristina Zakrisson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.