Skoterförbud upprör föreningar

Uppdaterad
Publicerad

Kiruna kommun har medgett Lainiovuma sameby ett ovanligt stort skoterförbudsområde för att freda renarnas vinterbete. Vinterstadens skoterförening ser det som början på en avlysning av både fjällvärld och skogsland i kommunen.

Lainiovuoma samebys ansökan om ett tillfälligt skoterförbud grundar sig på att man anser att renarna inte får betesro på grund av all okynneskörning med snöskotrar. Samebyn skriver att renarna vandrar iväg från området och också följer de uppkörna skoterspåren.

Många av renarna som finns i det berörda vinterbetesområdet ska vara i dålig kondition, vilket samebyn anser ha med skoterkörningen att göra.

Kommunen gick på samebyns linje om ett skoterförbud den 16 januari, men det beslutet överklagades av byasamfälligheter, föreningar, privatpersoner och ett antal turistföretag i området.

”Får svårt att neka”

Under måndagen togs beslutet på nytt i kommunstyrelsens arbetsutskott i Kiruna, den lägsta instansen i den kommunpolitiska hierarkin, dock med fler färdstråk och ett fredat område kring de fyra byarna i området. Samtidigt hade ansökan kommit att gälla ett ännu större område,

– Vi anser inte det här är förenligt med vad kommunstyrelsens arbetsutskott har mandat att göra, säger Anders Peterson, ordförande i Vinterstadens skoter- och fritidsförening.

Kiruna kommun har beslutat om tillfälligt skoterförbudsområde (se blått område) från 16 januari till 5 mars. Foto: SVT

Tidigare har skoterförbuden främst gällt under kalvningstiden i maj. Nu handlar det om tiden mellan mitten av januari fram till början på mars.

– De möjliga konsekvenserna är att fler samebyar följer efter och då ser vi att kommunen får svårt att neka. Det här kan innebära en stängd kommun, både när det gäller skogsland och fjällvärld, säger Anders Peterson.

”De kommer inte vara nöjda”

Kommunalrådet Kristina  Zakrisson ser inte det scenariot och säger att varje ansökan måste behandlas för sig.

Beslutet i kommunstyrelsens arbetsutskott motsattes av bland annat Centerpartiet och Kristina Zakrisson anar att de som tidigare har överklagat inte heller kommer att acceptera det nya beslutet.

– Jag gissar att de ändå inte kommer att vara nöjda. Men det är som  många andra beslut, man måste väga olika intressen mot varandra.

Så skriver kommunen

Länk till kommunens information om beslutet den 16 januari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.