Skoterföreningar i kris

Publicerad

Det är kris för skoterföreningarna i Luleå. Minskande antal medlemmar och små bidrag från kommunen gör att de snart inte klarar av att sköta skoterlederna.

Varje gång det snöar och inför helgarna är skoterkörande eldsjälar ute och bättrar på kommunens 110 mil av skoterleder.

– Ja, jag lägger väl ner kanske en 100 timmar per säsong på att preparera leder, säger Sune Engström som är en aktiv medlem i Fyrklöverns skoterklubb i Klöverträsk.

– Nu är jag ju pensionär men tidigare var man ute och körde på kvällarna och då åkte man ut vid kl 18 och var tillbaks vid 22.30.

Det är medlemmarna som preparerar spåren, sköter skyltar och rastplatser, bygger broar och hugger ved – allt på den egna fritiden. För det får skoterklubbarna ett bidrag från kommunen som sedan fördelas mellan klubbarna beroende på hur mycket skoterleder de har att sköta.

– Varje förare får kvittera ut bensinen som de behöver för att preparera lederna men det är inte sällan de kör för sina egna pengar.

– Vi får 150.000 kronor i bidrag av kommunen och det ska fördelas på 10 klubbar. Det räcker inte till och då lägger vi ner verksamheten, säger Kjell Johansson som är ordförande i Fyrklöverns skoterklubb och som länge har påpekat för kommunen om att pengarna inte räcker till.

Men kommunen är angelägen om den billiga hjälpen och skjuter därför till extra pengar redan i år:

– Vi kommer att skjuta till 50.000 kr extra från och med 2013 så de får ett bidrag på 200.000 kr, säger Petter Wikström som har hand om skoterfrågorna på Luleå kommuns fritidsförvaltning.

Men det är inte bara pengar som behövs. I Luleå finns omkring 10.000 skotrar men ändå har skoterföreningarna svårt att få medlemmar:

– Idag vill ingen göra något gratis. Frågar man om de kan hjälpa till säger de bara vad får jag för det, säger Sune Engström.

– Hur länge orkar man hålla på?

– Jag är ju kassör i föreningen också och det lär jag nog vara så länge jag orkar hålla i pennan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.