Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Gunnar Bergman skogsägare i Gällivare vid skogsplanteringen som körts över av snöskotrar. Foto: SVT

Här har skoterkörning skadat ungskog för en halv miljon kronor

Uppdaterad
Publicerad

Skoterkörning på planterad skog eller ungskog kan innebära stora skador både för skogen och ekonomiskt för skogsägaren. Men trots upplysning och information om problemet kommer det varje vinter in rapporter om skoterkörning på planteringar.

För tre år sen röjde och planterade skogsägaren Gunnar Bergman skog för en halv miljon kronor på sitt skifte utanför Gällivare. Men nu har han upptäckt att det har varit skoterkörning på ungskogen och han beräknar att mycket av arbetet och pengarna som han har lagt ner är förstört, och det på bara några veckor under den här vintern.

Satte upp trettiotalet skyltar

Nu måste han göra om det mesta av jobbet igen, det betyder en stor ekonomisk smäll för honom. Han har lagt ner totalt en halvmiljon kronor med röjning, beredning och plantering.

– Nu är det mesta förstört, trots att jag har satt ut trettio skoterförbudsskyltar så har någon eller några kört skoter över planteringen det känns bittert eller ja, jag är rent ut sagt förbannad säger Gunnar Bergman.

Folk lockas till skoterkörning på planterade ytor

Enligt Skogsstyrelsen är det inte ovanligt att de upptäcker att skotrar har kört sönder en skogsplantering, oftast är det i områden  som ligger i närheten av samhällena. Folk lockas till ytor som är öppna.

– De tycker väl helt enkelt att det är kul att köra på ytor med mycket snö och lite hinder säger Jan-Erik Bragfors, skogskonsulent på Skogsstyrelsen.

Terrängkörningslagen: Får inte sköter på planteringar

Jan-Erik Bragfors menar att det är många gånger okunskap eller i en del fall ointresse att skoterkörning på en planterad yta förstör planteringen.

– Enligt terrängkörningslagen får man inte köra skoter på planteringar eller i ungskog som inte har en trädhöjd på över tre meter för det är uppenbart att skoterkörningen kommer att skada plantor eller ungskogen. Och här är ett exempel på att det har blivit skador, säger Jan-Erik Bragfors skogskonsulent på Skogsstyrelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer