• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Sörby, i Örebro kommun, Örebro län. Det brinner i en byggnad på Restalundsvägen 20 med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Örebro.

I klippet ser du äkta paret Teo och Leo Hällgren i Piteå fiska efter fynd med sitt magnetspö. Foto: Jimmy Bäckström/SVT

Allt fler fiskar skräp med magnet – Leo och Teo rensar kanalen i Piteå

Uppdaterad
Publicerad

Teo och Leo Hällgren i Öjebyn gör sitt för att förbättra miljön i vattendrag kring Piteå. Hur? Det äkta paret sysslar med den nya trenden magnetfiske som de fastnade för på nätet.

– Vi tänker mycket på miljön och vill rensa upp i vår kanal, säger Teo Hällgren.

Paret beställde ett magnetkitt för att prova fiskelyckan i början av april i år. De började fiska i kanalen vid Tages bro och har gått igenom hela kanalen. Bland fynden finns en hel del cyklar av olika modeller, en kundvagn och två skarpladdade patroner till ett vapen som polisen i Piteå blev intresserade av.

Piteå kommun stöttar deras ideella jobb

Initiativet uppmuntras av Piteå kommun som hjälper till med logistiken.

– När vi började fiska i kanalen så fick vi upp så stora saker som vi inte själva kunde ta hand om dem och frakta bort med vår lilla bil, säger Teo Hällgren.

Kommunen hjälper alltså till att frakta bort det som paret Hällgren plockar upp från vattnet. Det körs sedan till återvinningen.

Tror att intresset växer i sommar

Trenden magnetfiske har inte riktigt kommit till Piteå ännu, men i södra Sverige och runt om i värden är det mer populärt. På grund av pandemin tror Teo Hällgren att intresset kan växa lokalt redan i sommar och när ”Håll Sverige” startar den 8 maj kommer paret vara med och hjälpa till att städa stränder, cykelvägar och gator från allt möjlig skräp.

Se när paret prövar fiskelyckan i klippet ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.