Per-Axel Karlsson, chefsöverläkare för psykiatrin i Piteå och rättspsykiatrin i Öjebyn, mister nu sin läkarlegitimation. Arkivbilder. Foto: SVT

Skrev ut stora mängder narkotiska preparat – chefen för rättspsyk i Öjebyn mister legitimationen

Uppdaterad
Publicerad

Per-Axel Karlsson, chefsöverläkare för psykiatrin i Piteå och rättspsykiatrin i Öjebyn, mister nu sin läkarlegitimation efter att bland annat skrivit ut stora mängder narkotiska preparat till ett tiotal patienter – och i 20 års tid skrivit ut en rad mediciner till sig själv.

Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) menar att Per-Axel Karlsson utsatt ett tiotal patienter för allvarliga risker efter att ha skrivit ut stora mängder narkotiska preparat till dem i delvis farliga kombinationer.

• En kombination av preparat uppges utgöra en stor risk för att patienten drabbas av andningsdepression, medvetslöshet och död.

• En patient har under drygt ett år fått utskrivet över 35 000 tabletter av olika narkotiska preparat.

• Per-Axel Karlsson har även i 20 års tid skrivit ut flera mediciner till sig själv, bland annat sömnmedel i doser över de rekommenderade.

Bedömer honom som grovt oskicklig

Enligt nämnden ska dokumentationen om patienterna och uppföljning av medicineringarna varit ”mycket bristfällig”.

HSAN bedömer chefsöverläkaren som både grovt oskicklig och uppenbart olämplig.

”Jag har gjort många bra saker”

Per-Axel Karlsson svarar SVT Nyheter Norrbotten i ett sms att han anser att det hela är oproportionerligt:

”Men detta är deras beslut och det är ett hårt slag för mig som har jobbat inom psykiatrin i hela mitt liv. De menar att jag inte är lämpad till mitt jobb, men jag vet att jag har gjort många bra saker. Det som är bra är inte alls fokus för IVO. Jag vet att jag har ansträngt mig.”

Han skriver vidare att:

”Jag har fått många ledsna och uppgivna samtal, av de som berörs mest. HSAN:s beslut kommer jag givetvis att överklaga”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.