Skrotbilar ett växande problem

Publicerad

Skrotbilar som lämnas i naturen är ett växande problem i landets kommuner, också i Norrbotten. De auktoriserade bilskrotarna vill att skrotningspremien återinföra. Men miljöministern säger nej.

I ett vanligt bostadsområde i Kiruna har bilar dumpats på parkering. Gamla bilar som lämnas lite här och där börjar bli ett växande problem i landets kommuner.

En enkät som organisationen ”Håll Sverige Rent” gjort visar att 45 procent av 240 kommuner uppger att det här är ett problem. Även en stor majoritet av kommunerna i Norrbotten som svarat uppger samma sak.

Anette Schäder är miljöinspektör i Luleå och välbekant med problemet.

– Hur stort problemet är svårt att säga. Att det är ett problem, det är det. Hon berättar att man får in klagomål på att bilar lämnats i naturen och att det finns fastighetsägare som samlar på sig bilar.

Skulle en skrotningspremie minska problemet?

– Vi har inte sett att problemet blivit mindre efter att premien togs bort, säger Anette Schäder.

Stort problem

Att skrotbilar är ett allvarligt miljöproblem visar ett fall från Luleå där man hittade 130 skrotbilar i samband med att polisen slog till mot misstänkta dieseltjuvar. Polisutredning pågår om grovt miljöbrott.

Premien för bilskrotning togs bort 2007 och efter det har antalet lagligt skrotade bilar minskat kraftigt. Mellan 2008 och 2013 minskade skrotningarna i Sverige med 39 procent. Det visar statistik från Transportstyrelsen.

Leif Lundstig på Fyrkantens Bildemontering i Luleå tror att en premie skulle få fler att skrota sina bilar.

-Till stor del skulle det uppmuntra folk att få hit bilarna, säger han.

Han säger att han märkt en minskning av inlämnade bilar till skrotning efter att premien togs bort. Detta trots att det i princip inte kostar något om man lämnar in en gammal bil för skrotning.

Regeringen får kritik

Miljöminister Lena Ek (C) vill inte återinföra en skrotningspremie som hon menar inte fungerade när den fanns. Istället hänvisar hon till reglerna om producentansvar som infördes 2007 efter att skrotpremien avskaffades.

Hon vill också skärpa synen på miljöbrott eftersom skrotbilar i naturen är ett brott mot miljölagstiftningen.

Organisationen ”Håll Sverige Rent” menar att regeringens linje inte håller utan kräver en ny skrotningsersättning för att få bilägare att lagligen göra sig av med sina gamla bilar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer