Hör Stig Lagerfjärd, skyddsombud på Lapplands gymnasium i Gällivare, berätta om den nybyggda skolans hälsoproblem. Foto: Thommy Johansson/SVT

Stora problem på nybyggd skola – elev till akuten på grund av ventilationsproblem

Uppdaterad
Publicerad

Den nyligen invigda gymnasieskolan i Gällivare – Kunskapshuset – har omfattande problem med ventilationen. Skyddsombuden slår nu larm till Arbetsmiljöverket med krav om snabba åtgärder.

I en anmälan till Arbetsmiljöverket skriver två skyddsombud att ”trots löften om att de omfattande problemen med ventilationen, ska åtgärdas har detta ännu inte skett.”

Elever fick uppsöka vård

Enligt ombuden ska en elev ha svimmat och en annan ha tvingats uppsöka akuten till följd av ventilationsproblemen. Nu begärs omedelbara åtgärder.

– Som arbetsgivare kände vi inte till anmälan som har skickats till Arbetsmiljöverket, det fick vi veta via media idag. Nu ska vi ta kontakt med myndigheten för att få hjälp, säger gymnasiechefen Marianne Stöckel.

Såhär ser det ut på Kunskapshusets insida. Foto: Thommy Johansson/SVT

”Det var okej att flytta in”

Skyddsombuden beskriver en vardag där personal och elever har svårt att vistas i skolan, som både är gymnasium och kunskapscentra för vuxna, vilket påverkar undervisningen. ”Där det är möjligt att öppna fönster görs detta, men detta är inte möjligt i flera rum”, skriver skyddsombuden i anmälan.

– Den information vi fick inför skolstarten var att det var okej att flytta in och problemen verkar ha kommit allt eftersom. Det är vissa rum där det finns brister i ventilationen och det är inte alls roligt, säger Marianne Stöckel, gymnasiechef.

Såhär ser det just nu ut på Kunskapshuset i Gällivare. Foto: Stig Lagerfjärd

Ombuden vill se distansundervisning

Skyddsombuden vill att skolan övergår till distansundervisning tills arbetsmiljöproblemen har åtgärdats. Enligt dem får elever och personal fysiska reaktioner och känner stor oro över hälsan.

– Vi har dialog med skyddsombuden, Gällivare kommun och de som de har anlitat för bygget för att följa upp frågan, säger gymnasiechefen Marianne Stöckel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.