I klippet berättar båtägaren Robin om båtbristen i länet. Foto: TT/SVT

Skyhög efterfrågan på båtar och båtmotorer i Norrbotten i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Aldrig förr har efterfrågan på båtar och båtmotorer varit så stor. Trots att båtleverantörerna försöker svara på den stora efterfrågan, så måste många norrbottningar vänta till nästa sommar med att få sin båt levererad.

– När jag besökte Granec här i Luleå fick jag höra att det är stor brist på båtar i sommar. Sedan är det ganska påtagligt. Folk pratar om det generellt, säger Robin Andersson från Luleå.

Vad tror du det beror på? 

– Vi har en superfin skärgård och den blir mer och mer populär. Folk vill upptäcka och vistas i den, säger Andersson. 

Samtliga båtförsäljare som SVT pratat med bekräftar att efterfrågan på båtar och båtmotorer är stor i sommar. 

– Vissa produkter som vi väntar på nu i höst kommer först nästa år och det gör att en del kunder måste vänta på sin leverans, säger Fredrik Erlandsson, vd på Granec i Luleå.

”Aldrig förr har efterfrågan varit så stor”

Även Mats Nilsson, säljare på Kalix Maskiner märker av den stora efterfrågan. 

– Aldrig förr har efterfrågan på båtar, vattenskotrar, båtmotorer och terrängmotorfordon (ATV), varit så stor.  Jag tror att det dels beror på pandemin. Folk är mer hemma och vill uppleva vår fina skärgård, men det har alltid varit ett stort intresse.  

Om nu efterfrågan är så stor hur har ni förberett er inför sommaren? 

– Våra leverantörer har gjort ett bra jobb och försöker få fram så mycket som möjligt, men vissa kunder måste vänta på sin leverans till nästa sommar. 

I klippet hör du Mats Nilsson berätta om hur kunderna ser på sena leveranser. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.