Sjuksköterskan Heidi Carnudd Foto: SVT

”Slut på rean”

Uppdaterad
Publicerad

Luleå är en av tjugo städer i landet som anslutit sig till kampanjen ”Slut på rean – en annan vård är möjlig”. Bakom kampanjen står vårdpersonal, sjuksköterskor, läkare och patientföreningar.

Det är söndag den 4 september som manifestationen går av stapeln. Deltagarna anser att den situationen inom vården blivit så allvarlig att man gått samman för att protestera mot, vad man i uppropet bland annat beskriver som semesterkaos, övertidsberg och omänsklig arbetsbelastning.

– Vi har gång på gång påpekat alla problem som finns för makthavarna men ingenting har hänt och det blir bara värre och värre, berättar Heidi Carnudd, sjuksköterska i Luleå.

En ond cirkel som Heidi beskriver är att när patientsäkerheten hotas så ökar pressen på vårdpersonalen.

– Det är till och med så att patienter inom hemsjukvården och på boenden inte larmar när de skulle behöva det. De säger att de tycker att vårdpersonalen redan har det så jobbigt och att de tycker synd om oss, säger Heidi Carnudd.

Hur känns det?

– Man känner som sjuksköterska sig oduglig, stressad, man mår dåligt.... Det här är en av de saker som gör att vårdpersonal sjukskriver sig eller säger upp sig, säger Heidi Carnudd.

I det område där Heidi jobbar skulle man i sommar vara sex sjuksköterskor men har bara varit två eller tre.

– Det har funnits någon slags tystnadskultur inom vården, men det är det slut på. Nu skriker vi rakt ut!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer