Här går vinnaren Anders Nygaard i mål. i Nordenskiöldsloppet i mål Foto: Magnus Östh

Slutspurt avgjorde världens längsta lopp

Uppdaterad
Publicerad

Det blev ett tufft lopp för deltagarna i Nordenskiöldsloppet – men efter flera timmar i skidspåret gled vinnarna över mållinjen. ”Det här är det värsta och det bästa jag gjort”, säger vinnaren av damklassen Emilia Lindstedt.

Tidigt på lördagsmorgonen gick startskottet för världens längsta lopp. I konstant snöfall kämpade åkarna för att ta sig de 22 milen.

– Det var ett otroligt tufft väder. Vi kan säga att det är världens tuffaste och längsta lopp, säger arrangören Wolfgang Mehl till SVT Nyheter Norrbotten.

Spurtstrid avgjorde loppet

Och det blev en spurtstrid som avgjorde loppet. Först i mål var norsken Andreas Nygaard som försvarade sin seger från i fjol. Han kom i mål på tiden 13 timmar 25 minuter och 22 sekunder.

Bara sekunden före tvåan Oeyvind Moen Fjeld.

– Andreas Nygård vann på 11.45 i fjol och i år tog det 13.25 för samma distans. Tänk dig att du åkt skidor i tretton timmar och sedan ska du spurta om segern, det var helt otroligt, säger Mehl.

”Värsta jag gjort”

Bäst i damklassen var det svenskan Emilia Lindstedt som gled över målinjen efter 14 timmar, en minut och 13 sekunder.

– Det här är det värsta och det bästa jag gjort. Så här trött har jag aldrig varit, sade Emilia Lindstedt till arrangörerna när hon precis passerat mållinjen.

Flera avslutade loppet

Av de som startade vid mållinjen är det flera som valt att avsluta loppet dels på grund av det svåra vädret.

– Den här gången var det många som avbröt loppet. Jag vet inte exakt hur många, men jag tror vi ligger på ungefär 115 som bröt loppet. Det är en tredjedel av de som startat, säger Wolfgang Mehl.

Se bilder och intervjuer från Nordenskiöldsloppet i klippet ovan.

Topp 3 i herr- och damklassen:

Herrarna:

  1. Andreas Nygaard – 13.25.22.
  2. Oeyvind Moen Fjeld – 13.25.23.
  3. Stanislav Rezac – 13.25.28.

Damerna:

  1. Emilia Lindstedt – 14.01.13.
  2. Olivia Hansson – 17.04.32.
  3. Maija Oravamaki – 17.57.42.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.