Brist på arbetskraft ett problem för småföretagen i Norrbotten Foto: SVT

Småföretagarna i Norrbotten återhämtar sig

Uppdaterad
Publicerad

En undersökning bland småföretagarna visar både positivt och negativt för småföretagarna i Norrbotten. Trots en dålig placering i riket finns det framtidstro bland företagarna. Men brist på arbetskraft hindrar tillväxten.

– Vi måste arbeta med att öka arbetskraftsinvandringen och få fler att bosätta sig i Norrbotten, säger Företagarnas biträdande regionchef i Norrbotten, Jenny Frank.

Stanna i Norrbotten

Småföretagarbarometern som presenteras av Företagarna visar att konjukturen i Norrbotten stärks. Trots det ligger länet nästan sist i mätningen som gjorts för hela Sverige. Det finns färre småföretag i Norrbotten som ser möjlighet för sin verksamhet att expandera nu jämfört med förra året.

I fjol trodde 71 procent på utökning av verksamheten medan årets siffra visar 61 procent. Anledningen är enligt Företagarna att bristen på arbetskraft hindrar tillväxten.

– Vi måste få ökad befolkning i länet. Och vi måste också få dom nyanlända i Norrbotten att stanna kvar. Sedan måste vi satsa på kompetenshöjning men också ta tillvara de som idag är arbetslösa, menar Jenny Frank.

Positiv framtidstro

Företagarna i Norrbotten såg positivt på framtiden under förra året och förväntade sig en kraftig förbättring av lönsamheten. För en tredjedel blev den en ökning, men för en femtedel av småföretagarna minskade den. Trots minskningen tror fler på en förstärkning av lönsamheten inför nästa år.

Ökad orderingång

Efter förra årets nedgång har småföretagarna i Norrbotten återhämtat sig. Orderingången har ökat för fyra av tio företag samtidigt som 15 procent fått en minskning det senaste året. Inställningen inför kommande års ordertillväxt är positiv. I landet är det 42 procent som fått tacka nej till order medan Norrbottens småföretagare tackat nej till 34 procent. Enligt undersökningen är den främsta orsaken till att order nekas är för att kapacitetstaket är nått och de hinns inte med.

Ökat antal anställda

Nästan en femtedel av länets småföretag ökade antalet anställda de senaste tolv månaderna. Och nio av tio företag uppger att de vill växa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.