Ekonomichefen i Haparanda: ”Vi får inte ihop plus och minus”

Uppdaterad
Publicerad

Invånarna i Haparanda kommun blir allt äldre, samtidigt finns det inte mer pengar till socialnämndens områden. Det berättar ekonomichefen Hans Kenttä, som menar att äldreomsorgen i kommunen kan påverkas av årets budget. 

SVT har skickat två frågor till alla kommuner i Sverige.

  •  Inom vilka verksamhetsområden ligger budgeten för 2020 lägre än föregående års budget?
  •  Inom vilka verksamhetsområden leder de ekonomiska ramarna till försämrad kvalité 2020?

”En jätteutmaning”

I Haparanda kommun är det, enligt ekonomichefen, stöd till funktionshindrade – exempelvis LSS, och äldreomsorgen som kan komma att se en försämrad kvalité. 

– Det demografiska trycket gör sig påmint, och vi har inte mer medel än tidigare i stort sett. Det är egentligen en oförändrad budget socialnämnden står inför att hantera och det är en jätteutmaning för dem.

Behöver mer pengar

Ekonomichefen menar att staten hade behövt skjuta till mer pengar till landets kommuner för att allt ska gå runt på ett, i längden, hållbart sätt. Annars säger han att man kanske måste höja skatten eller sänka ambitionsnivån.

– För vår del handlar det om ett tillskott på 10-15 miljoner årligen som vi skulle behöva. Då ska man komma ihåg att de fem miljarderna mer man pratar om till kommunsektorn motsvarar kanske tre miljoner för vår del, säger Hans Kenttä.

Att pengarna inte riktigt räcker till inom ett visst område kan påverka verksamheterna. 

– För verksamheterna blir det mindre medel att röra sig med och ofta sitter de här pengarna i bemanningsfrågor. Man behöver se över scheman och det blir upplevda försämringar för både de anställda och brukaren i slutändan. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.