Det blåser rejält i Björkliden. Foto: Privat

SMHI: Orkanen kulminerar vid lunchtid

Uppdaterad
Publicerad

Det blåser redan rejält i Norrbottensfjällen. Men det blir värre. Först vid lunchtid har orkanen nått sin kulmen, enligt SMHI.

Riktigt hårda vindbyar har på nytt dragit in över fjällen under natten och morgonen. Nu blir vindarna ännu kraftigare än den blåst som kom i torsdags – SMHI räknar med orkan, vilket innebär vindar på 33 sekundmeter i Norrbottensfjällen.

Under morgonen blåser det riktigt hårt, särskilt i fjälltrakterna. Men det värsta ligger framför oss.

 Vi har en klass 2-varning i Norrbottensfjällen för orkanvindar, men vindarna kulminerar först vid lunchtid, mitt på dagen i dag, säger Moa Hallberg, jourhavande meteorolog på SMHI.

I fjällområdena kommer det också mycket snö. Orkanvindar, tätt snöfall och några minusgrader – det borde avskräcka för att vara ute.

 Vi går inte ut med några rekommendationer om vad man ska göra, men man bör nog inte vistas på fjället, säger Moa Hallberg.

Myndigheter varnar

Men det finns andra myndigheter som varnar. Sportlovslediga i fjällen uppmanas att hålla sig inomhus, ”Gå inte ut på fjället!”, skriver Krisinformation.se på Twitter.

Även bilförare bör undvika att ge sig ut på vägarna i största möjliga mån.

–  Om man verkligen måste ta bilen handlar det i grund och botten om att sänka hastigheten. Vid sådant här väder minskar sikten och då gäller det att vara väldigt uppmärksam på väglag och sina medtrafikanter, säger Joanna Ljunggren, presstalesperson vid Trafikverket.

Det djupa lågtrycket, som har fått namnet Julia, har kommit in i norra Norrland och rör sig sedan österut under lördagen. SMHI har utfärdat klass 2-varningar, den allvarligaste varningsklassen för vind i fjällen, för såväl i Norrbottens fjäll- och inland som för Västerbottens fjäll- och inland. Temperaturerna kommer att ligga på några minusgrader längst i norr, men på plussidan i större delen av landet.

Mycket hårda vindar

Vid kusterna i Norrbotten och Västerbotten kommer det också att blåsa rejält, men där är varningarna inte lika allvarliga som i fjälltrakterna. Ändå, det är inget väder att ge sig ut i. Det kommer att vara mycket hårda vindar, förklarar Moa Hallberg.

I Jämtland blir det riktigt busväder.

– Vi har en klass 1-varning för mycket hårda vindar och snödrev.

Det gäller också Åre, där alpina VM pågår.

Vindarna kommer att hålla i sig hela dagen, berättar hon. Först sent i kväll eller i natt mojnar det.

I övriga delar av landet blir det en betydligt lugnare helg, både i Götaland och i Svealand. Temperaturen kommer att ligga mellan 5 och 10 grader.

– Det finns solchanser i dag, men på eftermiddagen blir det molnigare.

Under söndagen blir det molnigt, och kanske ett lätt regn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.