Smittskyddsläkaren Anders Nystedt tycker norrbottningarna skött sig bra sedan restriktionerna hävdes. Men läget inom vården är fortsatt ansträngt. Foto: Arkiv, Jimmy Bäckström/SVT

Smittskyddsläkaren ger senaste nytt om virusläget i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått över två veckor sedan Sverige slopade coronavirusets restriktioner. Sedan dess har Region Norrbotten slutat rapportera dagliga siffror på smittspridningen och hur många som vårdas på sjukhus. Nu ger smittskyddläkare Anders Nystedt en färsk rapport kring läget i länet.

Sett ur en virusvinkel säger Anders Nystedt att smittotalen är fortsatt ”väldigt höga”. Trots att den allmänna provtagningen upphört går det att tolka spridningen utifrån hög sjukfrånvaro.

– Det är olika i olika kommuner och verksamheter. Men känslan är att det peakade i förra veckan och är på väg att vända. I övriga Sverige ser man definitivt den tendensen och följer det tidigare mönster vi släpar kanske någon vecka efter, säger han.

Coronaviruset i Norrbotten

Fortsatt ansträngt inom vården

Vården och omsorgen är fortsatt ansträngda. Dels på grund av den fortsatt höga sjukfrånvaron bland personalen – och dels för att många behöver vårdas på sjukhus.

– Det gäller både patienter som är sjuka i covid-19 men också de som bara är bärare av viruset och kräver specialinsatser, säger Nystedt.

Sedan restriktionerna slopades ser Nystedt positivt på framtiden. Han tycker att gemene norrbottning har hanterat övergången varsamt.

– Många fortsätter att vara försiktiga och det är väldigt klokt! Restriktionerna ute i samhället gjorde lite nytta på slutet, det var inte på restaurangen eller i biosalongen som smittan spreds.

”Får inte glömma viktigaste restriktionen”

Anders Nystedt säger vidare att han, och säkerligen många andra, upplever att luften känns lättare att andas i dag.

– Men vi får inte glömma bort den absolut viktigaste restriktionen. Stanna hemma om du är sjuk, säger han

Han hoppas även att fler söker sig till vaccinmottagningarna:

– Vaccinet har räddat många både från svår sjukdom och död – och fortsätter att göra så. Men immuniteten efter vaccin och sjukdom är rätt kortvarig så vårt immunförsvar och behöver några doser innan vi kan känna oss trygga i båten igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet