Smittskyddsläkaren Anders Nystedt uppmanar nu alla ovaccinerade som tänker gå på olika publika arrangemang, som Luleå Hockeys matcher, att ta sprutan – eller stanna hemma. Foto: Ulrika Wänkkö/SVT

Hör Nystedts uppmaning till ovaccinerade norrbottningar

Uppdaterad
Publicerad

Den 29 september öppnar stora delar av samhället upp igen och det mesta blir som vanligt. Norrbottens smittskyddsläkare Anders Nystedt anser dock att alla ovaccinerade bör kavla upp innan de deltar.

– Alla ovaccinerade bör fortsätta leva efter de restriktioner vi har i dag. Hålla sig undan folksamlingar, hålla distans och sköta sig noggrant, säger han till SVT.

Den 29 september går Sverige in i steg fyra av fem i restriktionsavvecklingen. Detta innebär att nästan alla restriktioner försvinner och att deltagartaken tas bort inomhus och utomhus samt avståndskrav på sittplatser.

Coronaviruset i Norrbotten

”Lägga bollen där den hör hemma”

Smittskyddsläkaren Anders Nystedt tycker att det är logiskt att restriktionerna försvinner och att beslut fattas utifrån att majoriteten är vaccinerade.

– Om tusen vaccinerade personer går på en konsert kan det förekomma smittspridning men ingen kommer bli svårt sjuk. Men om det kommer 50 ovaccinerade till konserten kan de smittas, riskera att bli svårt sjuka, hamna på iva och i värsta fall dö. Var ska man då lägga bollen? Vi måste lägga bollen där den hör hemma.

Han fortsätter:

– Vaccinerade kan gå fritt fram med förstånd men ovaccinerade ska fortsätta vara försiktiga. Det är en farlig sjukdom för dem.

Ovaccinerade bör undvika tillställningar

Efter beskedet om att Sverige lättar upp sina restriktioner har smittskyddsläkaren fått mängder av telefonsamtal av arrangörer och föreningar som frågar vad som är okej och inte.

– Jag tänker att om till exempel en pensionärsförening vill anordna en slags afton, då bör inte ovaccinerade komma dit. Det kan man faktiskt rekommendera på privata tillställningar.

Det låter som att det kan bli ett läger mellan vaccinerade och ovaccinerade?

– Absolut. Men man har ju tagit ett val att inte vaccinera sig. Och för de som kan är det bara att kavla upp ärmen och gå och göra det, säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare.

Detta gäller idag kring publiktak

Sedan 1 juli gäller att 300 deltagare med anvisad sittplats får delta i inomhusarrangemang, utan sittplats gäller 50. Utomhus får 3000 deltagare med sittplats vistas – kan arrangören dessutom dela in området i sektioner, där deltagare inte kommer i kontakt med varandra, får ännu fler delta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet