Magdalena Jonsson, avdelningschef för särskilt boende i Piteå kommun, konstaterar att smitta sprids bland vaccinerade.

Vaccinerade sprider coronavirus på äldreboende i Piteå

Uppdaterad
Publicerad

Ett äldreboende i Piteå har drabbats av smittspridning av covid-19. De smittade är personal, varav majoriteten fått åtminstone sin första vaccinspruta.

Trots de fått sin första spruta så sprids covid-19 nu bland personal på ett äldreboende i Piteå.

– Vi ser att man blir smittad och sprider smitta trots att man fått den första sprutan och det gått det antal veckor som krävs för att man ska kunna få sin andra spruta, säger Magdalena Jonsson, avdelningschef för särskilt boende i Piteå kommun.

Coronaviruset i Norrbotten

Svårt att klara personalbehovet

Enligt Magdalena Jonsson är smittspridningen på boendet så pass stor att det skapar problem med att klara bemanningen.

– Även om myndigheterna meddelat vissa lättnader i restriktionerna för de som fått en vaccinspruta så är det ändå viktigt att man inte släpper helt på restriktionerna så länge vi har så här stor smittspridning i samhället, säger Magdalena Jonsson.

Däremot ser man inom äldreomsorgen i Piteå att vaccinationerna ger ett gott skydd mot svår sjukdom, både hos personal och äldre.

– Men det finns personer som av någon anledning inte kan eller vill vaccinera sig och som riskerar att bli svårt sjuka, säger Magdalena Jonsson.

Hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet