”Det är väldig olyckligt”, säger smittskyddsläkare Anders Nystedt om den ökade smittspridningen. Foto: Erica Larsson/SVT

Ökad smittspridning i Norrbotten: ”Riskerar okontrollerad spridning”

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha legat lågt under flera veckor har antalet bekräftade covid-19-fall ökat inom Norrbotten igen.

– Jag är lite bekymrad, det är sex till sju fall per dag, säger Region Norrbottens smittskyddsläkare Anders Nystedt.

Anders Nystedt tror att länets låga siffror gjort att länsborna kan ha börjat slappna av och sänka garden för tidigt. Enligt honom har de smittspårningsåtgärder som gjorts hittills varit effektiva för att hålla ner antalet smittfall, men att det blir allt svårare när fallen ökar.

– Med allt fler fall riskerar vi okontrollerad spridning.

Kalas, resor och arbete trots symtom bakom anledningarna

Bland orsakerna till den ökade smittspridningen nämner han fester och resor både inrikes och utrikes. Men en anledning gör honom än mer konfunderad.

– Det har skett en spridning genom folk som arbetat trots att man uppvisat symtom.

– Det har till och med hänt att personer som vet att de haft kontakt med en person som har covid-19 struntar i att isolera sig när de själva blir sjuka. När sånt händer är risken för nya utbrott stor. Så får det absolut inte gå till, säger Anders Nystedt i ett pressmeddelande från Region Norrbotten.

Norska och finska gränsen kan återigen stängas

Han betonar att siffrorna fortfarande är relativt låga, men att det samtidigt är en trend som man vill vända.

De ökade antal fallen kan även komma att påverka på andra håll. För tillfället är norrbottningarna välkomna in i både Finland och Norge, men trösklarna är låga, och gränserna skulle som en följd kunna stängas.

– Särskilt Finland har ett vargöga på oss, så det skulle kunna bli så, säger Anders Nystedt om riskerna för att gränserna återigen stängs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.