Smittskyddsläkaren Anders Nystedt uppger att smittspridningen skenar i Luleå. Foto: SVT

Smittspridningen skenar i Luleå: ”En fruktansvärd utveckling”

Uppdaterad
Publicerad

Smittspridningen i Norrbotten ökar – men främst i Luleå som ser ut att få en fördubbling av fall den här veckan. Det oroar smittskyddsläkaren Anders Nystedt.

– Det är en fruktansvärd utveckling och det finns en stor risk att ännu fler kommer att hamna inom intensivvården nu när smittan sticker iväg igen.

I Norrbotten ser det ut att bli en 20 procentig ökning av covidfall denna vecka – trots att den inte är över.

– Det är en trend man ser i många regioner i Sverige, att man ser en ökningstendens, framförallt i storstadsområden – men som sagt även i Norrbotten, säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare i Norrbotten.

Coronaviruset i Norrbotten

Även fast utbrotten i grannlänet spillt över till länet anser han att den större delen av den smittspridningen beror på norrbottningarna.

– Det beror på individen, man orkar kanske inte hålla garden uppe och följa de här enkla men ändå jättesvåra allmänna reglerna att stanna hemma om man har symtom och hålla avstånd så att man inte exponerar andra för sin egen smitta eller blir exponerad själv.

”Fler kommer avlida”

Förra veckan testade 159 personer positivt för covid-19 i Luleå. Och den här veckan har redan 264 konstaterats vara smittade.

Oroväckande siffror enligt smittskyddsläkaren:

– Det kommer nog bli en fördubbling av antalet fall i Luleå. Det är jättetråkigt, det kommer konsumera vård i framtiden och kommer också tyvärr att avspegla sig i att fler avlider.

Nystedt uppmanar alla norrbottningar att följa rekommendationerna från myndigheter med största noggrannhet för att få stopp på smittspridningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet