En man i 45-årsåldern åtalas för grov smuggling sedan han fört in snus till Finland för hundratusentals kronor. Foto: Genrebild, Claudio Bresciani/TT

Enorm snussmuggling i Haparanda – hade närmare en miljon i kontanter på sig

Uppdaterad
Publicerad

En man i 45-årsåldern åtalas för grov smuggling och grovt penningtvättsbrott. Mannen ska bland annat ha fört in snus till Finland från Haparanda till ett värde av 640 747 kronor.

Brotten ska ha begåtts i början av februari och mannen ska ha köpt snuset från sex olika butiker i Haparanda. Sedan ska han ha fört in snuset i Finland med bil och släp men utan att anmäla varorna till tullbehandling.

När han greps var han återigen tillbaka i Haparanda men med tomt släp.

Nästan en miljon i kontanter på sig

Däremot hade mannen massvis med kontanter på sig i euro, en summa som motsvarar 815 000 kronor. Det gör att han förutom smugglingen åtalas för grovt penningtvättsbrott alternativt näringspenningstvätt, ringa brott.

Det är åklagare Jonas Fjellström som leder ärendet och i en del av bevisningen ska det bland annat finnas bilder på kvitton, från övervakningskameror och whatsappmeddelanden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.