Om ett par veckor är landmärket i Malmberget borta som istället blir ett grönområde och minnesplats för hur orten förändrats sedan 1800-talet. Foto: Hans Sternlund, Thommy Johansson/SVT

Snart är Malmbergets landmärke jämnat med marken

Uppdaterad
Publicerad

Under sommaren har rivningen av Focushuset i Malmberget pågått. Om bara två veckor är byggnaden historia och men landmärket kommer leva kvar i Malmbergsbornas minnen.

Focushuset som är ett bostadshus på tretton våningar byggdes 1962 i samband med att ett nytt centrum uppfördes på platsen, när Malmbergets dåvarande centrum skulle rivas på grund av att gruvan expanderade.

– Nu är det en till två veckors rivningsarbeten kvar sen är den nere, säger Kalle Eneris projektledare på LKAB för samhällsomvandlingen.

Byggs inte upp igen

Malmberget har rivits och flyttats flera gånger på grund av gruvans expansion, men den här gången kommer orten inte byggas upp igen.

Kvar blir en grön yta som folk kan gå omkring på och minnas Malmbergets förändringar sedan slutet av 1800-talet när samhället byggdes upp tack vare den stora malmfyndigheten i området.

– När vi har rivit klart här kommer vi göra en park av området, det kommer bli olika aktivitetsytor, säger Kalle Eneris.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.