Gällivare flygplats Foto: SVT

På lördag går flyget igen – men turistnäringen har drabbats hårt

Uppdaterad
Publicerad

På lördagen drar flygtrafiken från Gällivare och Arvidsjaur igång igen efter att ha legat nere i fyra månader. Kommunledningen i Gällivare hoppas på en stabil och bestående lösning i och med flygstarten. Men Gällivares rykte som turistort kan ta tid att reparera.

Till turistbyrån söker sig många av Gällivares tillfälliga besökare och för personalen har det gått åt mycket tid till att förklara situationen med den stängda flygtrafiken och till att boka om resor.

– Många besökare som varit tvungna att boka om till tågalternativet har varit lätt besvikna, säger Anton Blomstam vid turistbyrån i Gällivare. Han tror att Gällivares rykte som turistort kan påverkas negativt även i framtiden på grund av att flyget stått still så länge.

Nextjet

Arga och besvikna

Hur har det sett ut i turistnäringen då?

Vid Quality hotell har man inte sett någon stor nedgång i beläggningen – men man har noterat att många gäster har kommit i hyrbil från flygplatsen i Kiruna. På Skogshotell i Koskullskulle är det för tillfället lite stiltje,

Det brukar annars vara många utländska turister här under sommaren, framför allt från Tyskland.

Ägaren Denise Mitterer är inte heller på plats för tillfället, men på telefon säger hon till SVT Nyheter att hon har sett en 20 procentig minskning i beläggningen i sommar på grund av flygstoppet.

Och många av de gäster som trots allt har kommit har varit arga och besvikna över situationen.

”Stora förhoppningar”

På lördag startar flygtrafiken igen sedan det estniskt-polska bolaget Jet OÜ har vunnit upphandlingen och kommunalrådet tror att flygbekymren är över nu.

– Konkursen från Nextjet och att hela inlandets infrastruktur med flyg rasade ihop har fört upp det här på den högsta politiska nivån. Så hädanefter har jag mycket stora förhoppningar om att man kommer att leverera ett flyg som är på plats och har regularitet och att det finns finansiella muskler så att man kan driva verksamheten, säger kommunalrådet Lars Alriksson (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nextjet

Mer i ämnet