Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Snart kan mammutar och andra utdöda djur väckas till liv igen genom bioteknik. Men är det här något allmänheten vill? I klippet hör du projektledaren Jesper Stage vid LTU. Foto: Jens Meyer/AP Photo, Viktor Lundmark/SVT

Forskning på LTU: snart kan mammutar och andra utdöda djur återskapas – men vill vi det?

Publicerad

Biotekniken är ett forskningsområde som kommit så pass långt att man snart sannolikt kommer kunna återskapa utdöda djur som till exempel mammuten – men vill allmänheten det här? Det ska ett nytt forskningsprojekt vid Luleå tekniska universitet ta reda på.

Redan nu pågår försök med att klona individer från utrotningshotade arter, till exempel den vita noshörningen i Kenya, och placera fostret i surrogatmödrar från besläktade arter.

Men det görs även försök med att väcka utdöda arter till liv. Till exempel hoppas forskare kunna återintroducera mammuten i det sibiriska ekosystemet. Tanken är sen att mammuten genom betning ska hålla tillbaka beskogningen av tundran och på så vis hindras permafrosten från att tina och släppa ut växthusgasen metan.

Forskningen ställer en rad etiska frågor

Den här typen av forskning ställer en rad etiska frågor och i ett nystartat projekt vid Luleå tekniska universitet, LTU, vill nu forskare ta reda på allmänhetens inställning till bioteknik – innan det är försent.

– Om folk är genuint rädda att det här kan skapa problem framöver så är det väldigt viktigt att veta det innan vi sätter igång, säger Jesper Stage, professor i nationalekonomi och projektledare vid LTU.

Projektet har beviljats forskningsmedel på drygt tre miljoner kronor och väntas pågå i tre år.

I klippet hör du mer om projektet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.