Middagsmörker. Ordet ersätter klockslagen för solens upp- och nedgång i Treriksröset och Kiruna på en nätsajt som visar längden på dag och natt. Som ett förtydligande anges att natten är 24 timmar lång. Kolumnen för dag gapar tom.
Fenomenet kallas polarnatt och är midnattssolens motsats. Vid polarnatt stiger solen aldrig över horisonten och i just Kiruna är det så i 25 dygn.
Vintersolståndet, den tidpunkt på året då solen står som lägst, infaller i år den 21 december, alltså på onsdag. Men allra längst i norr kommer det även efter det fortsätta att råda polarnatt ett tag till.
”Den 4 januari brukar vara den dagen vi för första gången ser solen igen. Men tack vare att den vita snön reflekterar solens ljus så har vi ändå dagsljus under några timmar varje dag”, skriver turistföreningen Kiruna Lappland på nätet.
Att jämföra nordligaste Sverige med dess sydligaste delar i midvintertid är verkligen att jämföra dag och natt. Malmö har redan nu en dag som är sju timmar lång. I Sundsvall, i vårt avlånga lands mitt, är dagen fem timmar medan det längre norrut bara råder en form av skymning under några timmar.
Fakta: Vintersolståndet
Vintersolståndet är den dag på året då dagen är kortast och natten längst.
På vintern lutar vår del av jorden bort från solen som då hamnar väldigt lågt, nära horisonten.
I landets nordligaste del går solen aldrig upp över horisonten vilket kallas för polarnatt.
Men helt nattsvart blir det inte dygnet runt, inte ens under vintersolståndet. I Kiruna exempelvis råder skymning ett antal timmar. Hur mörk skymningen är påverkas av vädret, av förekomsten av snö samt av om månen är uppe och i vilken fas den är.
Källa: SMHI