Snöskotrar släpper inte ut lika mycket växthusgaser som tidigare uppskattningar visat. Foto: TT

Snöskoterutsläpp inte lika stora som beräknat

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare visade nationell statistik att de uppskattade utsläppen av växthusgaser från snöskotrar och fyrhjulingar var långt större än utsläppen från inrikesflyget i norra Sverige.

Men det stämmer inte, visar det sig när Naturvårdsverket tillsammans med branschen och andra myndigheter nu sett över beräkningsmodellerna, rapporterar Sameradion & SVT Sápmi.

– Ganska så snabbt såg vi att det inte kan stämma när vi tittade på hur många maskiner vi sålt och hur mycket de släpper ut, säger Niklas Kristoffersson, vd för Snö- och terrängfordonsbranschen.

Äldre modeller

Tidigare byggde modellen på hur maskinerna såg ut för 10–15 år sedan, och energieffektiviseringarna fanns inte med.

I de nya uppskattningarna av utsläppen har siffrorna för snöskotrar och fyrhjulingar halverats för de senaste åren.

Det har gjorts justeringar i modellen, och den har blivit bättre, säger Jonas Allerup, klimatanalytiker på Naturvårdsverket, till Sameradion & SVT Sápmi. Han understryker dock att det i grunden är en modell, som man ska tolka med försiktighet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer