Bodens internationella snöskulpturfestival har dragit igång. Foto: SVT

Snöskulpturfestivalen har dragit igång

Uppdaterad
Publicerad

Arbetet inför Bodens internationella snöskulpturfestival ute på Kvarnängen är i full gång. 17 stycken snökuber håller på att skulpteras om till konstverk inför lördagens vernissage.

Rahmatullah Hussaini och några av hans klasskamrater från Björknäsgymnasiet deltar i snöskulpturfestivalen. Snökuberna är åtta kubikmeter stora och deras kub ska förvandlas till en egendesignad jordglob – som ska symbolisera gemenskap och allas lika värde.

– Vi vill fixa klart den här jordgloben och visa människor att vi är tillsammans. Det spelar inte roll från vilken nation du är ifrån, eller vilken hudfärg du har, utan vi vill visa att vi alla är tillsammans, säger Rahmatullah Hussaini.

17 nationer finns representerade bland de drygt hundra deltagarna i festivalen. Alla skulptörer är invånare i Boden och evenemanget handlar om mer än att skapa konstverk av snö och is.

– En del har ju aldrig jobbat med eller sett snö och vet hur man arbetar med den. Så det är ju dels bara att man är ute i kylan, imorse var det 26 minusgrader men blev lite mildare. Det är även vad man ska ha på sig utomhus, mössa och vantar. När det blir varmt måste man ju kunna byta om också. Så det är stor skillnad om man inte är van att bo i en sådan här miljö, att kunna uppskatta snön och inte vara rädd för att vara utomhus helt enkelt, säger Stina Engman, projektkordinator.

Det är andra året i rad som festivalen anordnas och man hoppas på ett större antal besökare än ifjol.

– Vi hade tusen personer här på invigningen ifjol så vi hoppas på minst lika mycket folk i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.