Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tidigare sökte nästan ingen jobben som socialsekreterare i Pajala – i klippet berättar Camilla Jansdotter, enhetschef och konsult, hur de vände trenden. Foto: Filip Hannu/SVT

En hel enhet i Pajala utan fast anställda – i över ett år

Uppdaterad
Publicerad

I över ett år var en hel enhet vid socialförvaltningen i Pajala utan fast anställd personal. Under en period har allt från socialchef till handläggare varit konsulter.

Det råder stor brist på socialsekreterare i hela Sverige. Enligt en undersökning som fackförbundet Vision har gjort uppger 8 av 10 kommuner att de har använt konsulter senaste året.

I Pajala har enheten för individ- och familjeomsorg varit utan fast anställda och i stället byggt helt på konsulter. För första gången på över ett år finns det nu en fast anställd på enheten.

Tjänar 70 000 i månaden

Användningen av konsulter betyder stora kostnader, då konsulter enligt uppgifter till SVT Norrbotten erbjuds omkring 70 000 kronor i månaden.

– Konsulter har en högre timpenning än en fast anställd så därav gör vi ett underskott. Men konsulterna har jobbat hem långsiktiga saker så när fast personal tar över är vi i balans, säger socialchefen Carin Johansson.

Från få till 30 sökande

Tidigare har det varit väldigt få sökande till tjänster som socialsekreterare i Pajala. Nu har man jobbat fram ett nytt mentorprogram som redan gett utväxling.

– När man sökte personer i våras var det över 30 sökande, det är jätteovanligt, säger Johansson.

Då behövs inte konsulterna längre

Men trots 30-talet sökande har kommunen beslutat att konsulterna ska vara kvar för att bland annat rensa upp.

– Vi ser igenom alla ärenden och utredningar. Det ger de nya möjligheter att komma in istället för att ärva, säger enhetschefen Camilla Jansdotter.

Målsättningen är man ska vara oberoende av konsulter innan 2024.

I klippet hör du hur Pajala lyckades gå från få till 30 sökande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.