Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet svarar Bodil Wennerbrandt Sevastik på Luleåkören Glada gängets oro – och tipsar om hur de kan få ihop pengar på andra sätt. Foto: Ulrika Wänkkö/SVT

Socialnämnden i Luleå: ”Att driva kör är inte vår primära uppgift”

Publicerad

Det finns en oro för att Glada gänget, kören för funktionsvarierade i Luleå, ska tvingas lägga ned. Orsaken är att socialnämnden väntas besluta att inte ge handikappföreningen FUB  ett utökat bidrag för att driva kören.

Under många år fanns musikverksamhet för funktionsnedsatta i Luleå i Processorkestern, och den drevs av kommunen i deras dagverksamhet. Men så insjuknade den ledande eldsjälen hastigt, och orkestern lades ner.

FUB startade då kören Glada gänget för samma målgrupp, med hjälp av föreningens föreningsbidragetstöd från Socialnämnden.

”Äter upp övrig verksamhet”

Men för två år sedan minskade socialnämndens bidrag till FUB kraftigt, eftersom nämnden beslutade att anställningar i föreningar inte skulle bekostas av föreningsbidraget.

Nu står föreningen FUB i en besvärlig situation.

– Det blir svårt för oss att fortsätta driva kören i längden. Kören kommer i så fall att äta upp vår övriga verksamhet, säger Ingela Renberg, ordförande i FUB Luleå.

Ordföranden bemöter oron

Socialnämndens ordförande, Bodil Wennerbrandt Sevastik, menar att det går att få stöd på annat håll.

I klippet svarar hon på föreningens oro – och tipsar hur Glada gänget kan få ihop pengar på andra sätt.

  • FUB arbetar för att personer med intellektuell funktionsnedsättning och deras anhöriga ska kunna leva ett gott liv.
  • Inför 2023 sökte FUB Luleå 150 000 kronor i verksamhetsstöd från Socialförvaltningen, summan utgick ifrån att man vill ha möjlighet att hyra in körledare.
  • Förvaltningens förslag är är att föreningen ska få 63 000 kronor i verksamhetsstöd. Den 22 december fattar nämnden beslut.

Källa: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.