Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Angelica Öqvist är specialistsocionom vid Socialtjänsten i Luleå och möter allt fler minderåriga som testat positivt på tunga droger. Foto: Erica Larsson/SVT

Socialtjänsten: ”Säljs droger på alla högstadieskolor i Luleå”

Publicerad

Socialtjänsten vittnar om att allt fler minderåriga testar positivt på tyngre droger i Luleå. En vanlig plats att få tag i partydrogen kokain är i skolan.

– Det finns någon som säljer eller har tillgång till någon som säljer på varje högstadie- och gymnasieskola, säger socilatjänstens Angelica Öqvist.

Angelica Öqvist är specialistsocionom och upplever en kraftig uppgång av kokain i Luleå. Särskilt bland unga.

– Drogerna vi tidigare har sett på gymnasienivå och vid 16 till 18-års ålder har flyttat ned till högstadiet. Den senaste tiden har fler yngre testat positivt på tramadol, opiater och kokain, säger hon.

”Jätteallvarligt med tidig debut”

Socialtjänsten ser allvarligt på att narkotikan kryper ned i åldrarna.

– Det är jätteallvarligt att debutera tidigt med så farliga droger. Man har kanske inte så mycket konsekvenstänk och det är svårt att dosera och man riskerar att dö i överdos, säger Angelica Öqvist.

Främsta inkörsporten

Bara under den senaste tioårsperioden har det hänt mycket kring tillgång och tillvägagångssätt kring drogerna.

– Det vi vet idag är att det finns narkotika längre ut i systemet. Barnen och ungdomarna säljer mer till varandra och ofta i förskott eller på provision. Antingen behåller de en del av pengarna efter att de har sålt narkotikan eller så använder delar av den själv.

I videon berättar Angelica Öqvist om att vejpa, röka e-cigaretter, som den främsta inkörsporten är till de tunga drogerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.