Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Personalen förnedrar” – hör ”Sofia” berätta om dotterns upplevelser på Sis-hemmet Sävastgården i Boden. Foto: Filip Hannu/SVT

”Sofias” dotter missbrukade inne i Sävastgårdens isolering

Uppdaterad
Publicerad

Trauma och psykisk ohälsa gjorde att ”Sofias” då 13-åriga dotter placerades på Sis-hem i Boden. När hon sex år senare lämnade den statliga ungdomsvården var hon suicidal med drogmissbruk.

– Jag bara väntar på samtalet om att hon inte lever längre, säger mamma ”Sofia”.

När vi träffar Sofia, som egentligen heter något annat, visar hon bilder på dotterns blåslagna armar och ben. Hon berättar att det är märken från ”nedläggningar”, när personal behöver ingripa fysiskt av olika anledningar som exempelvis om ungdomen är aggressiv.

– Varför blev min dotter till exempel farlig? Det pratar man aldrig om. Hon hade konstant blåmärken, säger mamman.

Använde droger trots isolering

Under långa perioder har dottern blivit placerad i VIE (vård i enskildhet). En egen del av ungdomshemmet där man alltid ska ha tillgång till personal.

– Då rökte hon hasch och tog tabletter där inne. Jag sitter som förälder och säger att mitt barn tar droger innanför era väggar. Då fick jag inte komma dit längre och de sa ”det kan ju vara du som tar in det”.

Tvingades bära slöja och dansa

Regeringen och SD har uttryckt att man vill lägga ner Sis och göra om ungdomsvården. Men ”Sofia” är skeptisk.

– Sis behövs men under mer kontrollerade former. Det är redan många människor som haft ambitioner men vart har det lett?

Här svarar chefen på Sävastgården på kritiken.

I klippet berättar hon hur dottern förnedrades av Sis-personal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.