Gert Lundström tackar och tar emot.

Som en skänk från ovan

Uppdaterad
Publicerad

Diakonen Gert Lundström efterlyste lulebor som kunde skänka vattenflaskor till de 250 flyktingar som klev av på tågperrongen i Luleå i förmiddags.

Och som en skänk från ovan dök läraren Anna Behm från Norrskenets friskola i Luleå upp tillsammans med några 15-åriga elever för att skänka just vattenflaskor. Men de hade också med sig bindor och tamponger och ryggsäckar.

Elevernas värdegrund

– Jag väljer att göra det här tillsammans med våra elever eftersom det står i skolplanen att vi ska ta upp det här med värdegrund och vad kan då vara bättre än att prata om värdegrund när man har varit på plats, stället för att bara läsa i böcker och prata om det, säger Anna Behm.

Flyktingar på väg till Finland

Bra att hjälpa

15-åringarna Therese Rosenqvist och Andam Segerlund är två av eleverna som hängt på ut till tågstationen för att dela ut förnödenheter och hjälpa flyktingarna.

– Jag tycker att det är jätteviktigt att vara här på plats och möta de här människorna som är på flykt, det är både lärorikt och viktigt, säger Andam Segerlund.

– Det känns så bra att kunna hjälpa till på något vis, berättar Therese Rosenqvist.

Överväldigad

Och Dikanonen Gert Lundström blev överväldigad av eleverna och lärarens engagemang.

-  Vilken tur va? Precis vad vi behövde. Det är helt underbart att så många bryr sig för vi kommer behöva fler vattenflaskor och något att äta för dem som kommer hit och tillsammans kan vi klara det tror jag, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyktingar på väg till Finland

Mer i ämnet