Gun Isaxon, boende i Malmberget och ordförande i Hyresgästföreningen, tycker att hyresgästerna behandlas illa under samhällsomvandlingen. Foto: Thommy Johansson/Arkiv/SVT

Gun förlorar sitt hem när Malmbergets centrum rivs

Publicerad

Samhällsomvandlingen i Malmberget har pågått i många år, område efter område har rivits genom åren. Nu rivs det som är dagens centrum.

– Sorgligt, säger Gun Isaxon som bor i Malmbergets centrum.

Gun Isaxon berättar att hon har bott i Malmberget sen 1960-talet, hon känner mest sorg över att samhällsomvandlingen nu har nått centrum.

– Att det rivs byggnader och förändras i ett samhälle görs ju hela tiden, men det här är en helt annan omfattning och vi drabbas allihop. Det här är svanesången, säger Gun Isaxon.

”Situationen är ohållbar”

LKAB har satt upp stängsel runt stora delar av Malmbergets centrum och påbörjat rivningen av fastigheter. Samtidigt bor det folk kvar i Malmberget. Gun Isaxon tycker inte det är en bra lösning, hon är engagerad och ordförande i Hyresgästföreningen.

– Situationen är ohållbar för de som bor i hyresrätter. Vi har behandlats på sämsta möjliga sätt, vi får inte välja var eller när vi ska flytta säger Gun Isaxon ordförande i Hyresgästföreningen.

LKAB bemöter kritiken

– Stängslen är till för att allmänheten inte ska komma in på våra rivningsområden. De ska vara så lite begränsade som möjligt, men så här har vi bedömt att det är bäst, säger Peter Segerstedt, avdelningschef samhällsomvandlingen. Läs mer om hur LKAB bemöter kritiken här.

Se när gamla Centralskolan sprängdes ner och vad Gun Isaxon tycker om samhällsomvandlingen i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Samhällsomvandlingen i Malmberget

Mer i ämnet