Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Försöker utnyttja barn sexuellt” – hör advokaten Tommy Persson om brotten som begås på Roblox. Foto: SVT

Speladvokaten varnar – flera fall av grooming på Roblox

Publicerad

Roblox brottas med brottslighet på sin plattform. Tommy Persson, advokat inriktad mot spelvärlden, berättar om problematiken.

– Plattformen har växt så snabbt att det blir svårt att hålla bort brottsligheten, säger han.

Roblox etablerades 2007, men har under de senaste fem åren växt i en väldigt hög hastighet. Det har i sin tur skapat ett problem för tillverkarna då brottsligheten blivit svår att stoppa.

Bland annat har flera fall av grooming inträffat på plattformen.

– Roblox har haft problem med att äldre män föreställningsvis låtsats vara yngre barn och på så sätt kommit nära barnen, säger Tommy Persson.

Lockas till att gambla

Men Roblox har inte bara stött på problem utifrån. De har anklagats för att ha haft inslag av ”child gambling” i sitt spel. Alltså ett sätt för barn att satsa pengar på lotteri, trots att de ännu inte hunnit fylla 18.

– Deras stora problem är att de har vuxit så fort och med miljontals spelare varje dag hinner de helt enkelt inte se över allting.

I klippet hör du mer om brotten som begås på spelplattformen.

Grooming

Grooming är när vuxna personer tar kontakt med barn i sexuellt syfte. Processen kännetecknas av att den vuxne tar kontakt med barnet, skapar känslomässiga band i syfte att utnyttja barnet sexuellt med hjälp av teknologin eller för att arrangera ett fysiskt möte i syfte att sexuellt utnyttja eller begå sexuella övergrepp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.