Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Att ha en ordförande som förnekar kriget och tycker att filmer med mördade människor i Ukraina är fejk är inte okej”, säger Lilia Eriksson som var medlem i Sputnik i samband med ordförandes uttalanden. Foto: Amanda Liikamaa/SVT

Splittring i rysk-svenska föreningen i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

Det råder splittring i den rysk-svenska föreningen Sputnik i Luleå. I helgen arrangeras även en demonstration mot kriget i Ukraina utanför föreningen – samtidigt som rysk ambassadspersonal kommer på besök.

SVT Norrbotten har tidigare rapporterat om att den rysk-svenska föreningen Sputnik kan förlora sitt bidrag från Luleå kommun. Detta efter att föreningens ordförande uttalat sitt stöd för Rysslands president Vladimir Putin och sagt att det inte pågår någon invasion av Ukraina.

Efter turbulensen har medlemmar självmant valt att hoppa av. Andra tar starkt motstånd från ordförandens åsikter.

Norrbotten och kriget i Ukraina

– Att ha en ordförande som förnekar kriget och tycker att filmer med mördade människor i Ukraina är fejk är inte okej, säger medlemmen Lilia Eriksson.

– Det är flera som håller med henne och det är chockerande, säger en annan medlem.

Demonstration mot kriget

Sputnik kommer under helgen att ta emot rysk ambassadspersonal. Och i samband med detta kommer en demonstration mot kriget i Ukraina starta utanför föreningens lokaler i Luleå.

– Det finns fördomar i samhället mot ryssar nu, men jag vill säga att ryssar och Ryssland inte är Putin. Vi står mot krig, vi är inte med Putin och inte med armén. Vi är för fred och vi är med Ukraina, säger en av initiativtagarna Anna Aydova.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör en av initiativtagarna, Anna Aydova, berätta om varför de håller en demonstration mot kriget i Ukraina utanför Sputniks lokaler i Luleå. Foto: Amanda Liikamaa/SVT

Föreningen granskas hårdare

Föreningen har 270 betalande medlemmar och fick för år 2022 ett verksamhetsbidrag på 110 000 kronor. Ett bidrag som de kan behöva betala tillbaka efter att en oberoende revisions, på uppdrag av kommunen, granskat Sputniks verksamhet.

Vi har sökt Sputniks ordförande Katerina Ekström för en kommentar utan resultat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrbotten och kriget i Ukraina

Mer i ämnet