Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ann Heimer berättar om satsningen på Språkcentrum med fokus meänkieli i Kiruna och Övertorneå. Foto: Teuvo Palomäki/SVT

Tornedalingar får språkcentrum i Kiruna och Övertorneå – ska värna meänkieli

Publicerad

Till hösten startar ett språkcentrum för det nationella minoritetsspråket meänkieli, eller tornedalsfinska, i Kiruna och Övertorneå. Syftet? Att fler börjar – och fortsätter – prata tornedalsfinska.

Det är Institutet för språk och folkminnen som har fått uppdraget från regeringen att inrätta språkcentrum för de nationella minoritetsspråken, som förutom meänkieli också inkluderar finska, jiddisch och romani.

– Vår förhoppning är att kommande generationer ska känna att meänkieli är deras språk och att man vill tala språket. Nu kommer det att finnas fler möjligheter, säger Ann Heimer, avdelningschef på Institutet för språk och folkminnen.

Fyra tjänster i Kiruna och Övertorneå

Projektet är treårigt och kostnaden för den rikstäckande satsningen är 28 miljoner kronor per år vilket finansieras med statliga medel. När det gäller Kiruna och Övertorneå kommer fyra personer att anställas för att jobba riktat mot meänkieli.

– Vi hoppas att regeringen ska permanenta den här verksamheten. Vi hoppas att språket får högre status i samhället, säger Ann Heimer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.