Nu ska focushuset i Malmberget rivas. Men hur ska det gå till? I klippet hör du projektledaren Kalle Eneris. Foto: Hans Sternlund/SVT

Sprängning, rivningskula eller något annat – så ska landmärket i Malmberget rivas

Uppdaterad
Publicerad

Allt är förberett för rivningen av det 13 våningar höga landmärket i Malmberget – Focushuset. Men hur ska det gå till och vilken metod kommer LKAB:s entreprenörer att använda sig av?

Focushuset byggdes under åren 1960-1962 och blev symbolen för modernism och framtidstro i det växande gruvsamhället. Redan då hade dock sprickorna börjat uppenbara sig i det som skulle bli Kaptensgropen och som senare skulle orsaka rivningar och att samhället klövs i två delar.

Nu börjar nedmonteringen av västra Malmberget nå sin fullbordan och en viktig del i detta är rivningen av Focushuset.

Samhällsomvandlingen i Malmberget

”Mycket logistik att lösa”

Det blir den tekniskt sett svåraste utmaningen för LKAB och dess entreprenörer.

– Det svåraste är utrymmet. Tomtgränsen går där staketet går och vi får egentligen inte vara utanför det. Det har varit mycket logistik att lösa, säger Kalle Eneris, projektledare vid samhällsomvandlingen i LKAB.

Hur ska rivningen då gå till? Svaret får ni i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Samhällsomvandlingen i Malmberget

Mer i ämnet