Nu ska Berlinmuren (den gula byggnaden) och Snusdosan snabbutrymmas i Kiruna. Gun-Britt Mäkitalo bor i den sistnämnda fastigheten och känner oro inför framtiden. Foto: Hans Sternlund/SVT

Sprickorna blir fler i Kiruna centrum – nu måste Snusdosan snabbutrymmas

Uppdaterad
Publicerad

LKAB har upptäckt sprickor i fastigheterna i kvarteret Ortdrivaren i centrala Kiruna. Nu måste de boende flytta ut tidigare än vad som tidigare är sagt.

Det började förra våren med ett flerfamiljshus på Biblioteksgatan, därefter upptäcktes sprickor även i det så kallade Tempohuset. Även Bolagsskolan och Hjalmar Lundbohmsskolan dras med stora sprickor – alla orsakade av LKAB:s gruvbrytning.

Snusdosan och Berlinmuren utryms

Nu är det husen som kallas Snusdosan och Berlinmuren i kvarteret ortdrivaren som måste utrymmas tidigare än 31 augusti som var sagt tidigare.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Under fredagen fick hyresgästerna beskedet.

– Det är ingen akut risk, men vi vill tömma så snart det går för att vara på den säkra sidan, säger Anders Lindberg, presschef vid LKAB.

Gun-Britt: ”Nu blir det ännu värre”

Under 2017 såldes bostadsrätterna i huset till LKAB och de som bor i huset har så kallade rivningskontrakt utan besittningsrätt. Nu ökar oron, framför allt bland de äldre i husen.

– Ja, nu blir det ju ännu värre. Jag letar lägenhet samtidigt som jag funderar på att flytta från stan. Jag vill inte flytta till ett annat boende som snart ska rivas, säger Gun-Britt Mäkitalo.

Grannen Kerstin Nilsson har ingen lösning i sikte.

– De kan ju inte bara kasta ut oss och de kan inte riva ett hus med människor. De måste ju lösa det här, säger hon.

Så hjälper LKAB till att förmedla bostäder

I skrivelsen som LKAB har skickat till de boende understryker man att grundprincipen är att man ska ordna med nytt boende på egen hand, men att man samtidigt ska göra sitt yttersta för att erbjuda hyresgästerna nya bostäder.

LKAB har anställt en lots som ska hjälpa till att söka och förmedla bostäder för de som måste flytta.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar vännerna Inga-Lill Lundström och Gun-Britt Mäkitalo i Kiruna om hur deras liv vänts helt upp och ned på grund av flytten. Foto: Hans Sternlund/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet