Inga-Lill Renberg var en av omkring 300 personer som vandrade med när Hjalmar Lundbohmsgården i Kiruna skulle flyttas. Hon vill nu flytta själv...

Stadsflytten i Kiruna får Inga-Lill att vilja flytta själv

Publicerad

Stadsflytten i Kiruna har skapat känslor. Inte minst flytten av Hjalmar Lundbohmsgården i slutet av september då omkring 300 Kirunabor vandrade med gården när den transporterades till en ny plats.

Inga-Lill Renberg var en av dem som i höstas gick till fots när LKAB flyttade Hjalmar Lundbomsgården och SVT:s program Landet Runt har träffat henne igen för att se om känslorna har lagt sig.

– Det var jobbigt att se när den flyttades. Det tog i själen, säger Inga-Lill Renberg som bland annat minns alla julfester som hennes barn upplevt på Hjalmar Lundbohmsgården.

Vill flytta själv

Inga-Lill Renberg konstaterar att hon ingenting känner för den nya platsen där Hjalmar Lundbohmsgården i dag står. Hon har bott i Kiruna i över 60 år och hela stadsomvandlingen gör att hon nu funderar på en förändring i sitt eget liv för att slippa uppleva hur det gamla Kiruna utplånas.

– Jag skulle vilja flytta nu när det har blivit så här. Jag klarar inte av att se hur hela min stad försvinner, säger Inga-Lill Renberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet