Foto: H2 Green Steel

Stålbolaget köper mark för över 130 miljoner i Boden

Uppdaterad
Publicerad

Stålbolaget H2 Green Steel köper mark av Boden kommun – för en kostnad på 134 miljoner kronor.

Det handlar om två områden med en total yta av 270 hektar. Marken är den som de tidigare har arrenderat av Bodens kommun på Boden Industrial Park.

För stålbolaget är markavtalet ett viktigt steg på vägen till etableringen av en storskaliga anläggning för grönt stål och vätgasanläggning.

– Vi har bråttom att bidra till att ställa om stål som är en av de smutsigaste industrierna som länge förorenat vår planet. Därför är det angeläget att arbeta tillsammans för att hitta goda lösningar och i högt tempo på det sätt vi gör med många parter i Boden, inte minst kommunen, säger Henrik Henriksson, H2 Green Steels VD.

”Fler arbetstillfällen”

Företaget förvärvar genom två avtal samtliga aktier i de två kommunala bolag som äger de aktuella markområdena. Avtalen innehåller klausuler som tillåter att köpet kan återgå under vissa omständigheter.

– Det här är utan tvekan en milstolpe i Bodens utveckling som ny, grön och framtidsinriktad industristad och samverkanspart inom stål- och vätgasindustrin. Genom avtalet med H2 Green Steel kommer vi att bidra till ekonomisk tillväxt på en nationell nivå, fler arbetstillfällen och till den gröna omställningen, säger kommunalrådet Claes Nordmark.

Beslutet till försäljning togs av Bodens kommuns kommunfullmäktige under måndagen.

Den totala ytan på Boden Industrial Park uppgår till 550 hektar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.