Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Om det inte var rent och städat vid kåtan under jul kunde Stallo komma och suga ut hjärnorna på barnen. Hör mer om det hemska väsendet i klippet. Foto: Viktor Lundmark/SVT

Stallo – samiskt väsen som kan suga ut barns hjärnor under julen

Uppdaterad
Publicerad

Han är stor, grov och elak. Och gift med en lika hemsk hustru. Så säger berättelsen om Stallo – ett väsen som suger ut barns hjärnor under julen, enligt folktron.

Berättelserna om Stallo har funnits i hundratals år. En stor och grov figur, ibland framställd som ett troll eller en jätte. I vissa sagor har månen kommit ner till jorden och förvandlats till Stallo.

Men främst har han framträtt under jultider och midsommar, då många väsen enligt traditionen är i rörelse.

”Ganska lättlurad”

I berättelserna handlar det oftast om barn som stökar ner eller är olydiga, och som i de värsta fallen får sina hjärnor utsugna eller blir uppätna.

– Stallo är en stor och elak typ, men också ganska lättlurad. I många av berättelserna går det bra för barnen. De lyckas lura Stallo och överleva, säger Elina Nygård, enhetschef på fjäll- och samemuseet Ájtte i Jokkmokk.

Många teorier om Stallo

Genom åren har det funnits många teorier om Stallo. Bland annat att berättelserna har verklighetsförankring – att Stallo är en gestaltning av rövare, skatteindrivare, jägare eller birkarlar som drog runt i norr.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du mer om de ”märkliga saker som hände i skogarna” i Norrbotten. Foto: Viktor Lundmark/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.