Stålverk 80 i Luleå – miraklet som kom av sig

Uppdaterad
Publicerad

På 1970-talet planerades en kraftig utbyggnad av statliga Norrbottens Järnverks anläggningar i Luleå. Projektet hade namnet Stålverk 80.

Mängder av bostäder, därbiland bostadsområdet Hertsön, byggdes för att möta den enorma befolkningsökning som väntades ske. Stålverk 80 blev dock aldrig verklighet, 1976 hamnade den svenska stålindustrin i sin djupaste kris sedan 1920-talet och produktionen minskade kraftigt.

Blev stor ekonomisk nedgång

Följden blev en kraftig ekonomisk nedgång för Luleå och mängder av tomma bostäder. År 1975 gjorde SVT ett längre reportage från ett Luleå med växtvärk. I klippet ser du några Luleåbor och deras tankar om Stålverk 80. Reportaget gjordes innan det stod klart att Stålverk 80 aldrig kommer bli av.

Ur SVT Norrbottens arkiv

Fler guldkorn kommer

SVT Nyheter Norrbotten har grävt i arkiven och hittat guldkorn ur länets historia. Under sommaren publicerar vi klippen en gång i veckan på vår hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ur SVT Norrbottens arkiv

Mer i ämnet